Makers' Market Budapest

Makers' Market Budapest egy havi rendszerességű vásár, ahol a designra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat. A vásár állandó helyszíne a Fény Utcai Piac, ahol havonat egy vasárnap várjuk nagy szeretettel a kortárs kézműves kultúra rajongóit!

Legfrissebb eseményeinkről a Makers' Market Instagram oldalán adunk hírt.

 

ELŐZMÉNYEK

Az új kézműves mozgalom létjogosultsága a fogyasztói kultúra egyre hangosabb kritikájának és a küszöbön álló ökológiai katasztrófa fenyegetésének fényében egyre inkább kézzelfogható.

A nyugati világra egyre jellemzőbb környezettudatos szemlélet helyi alapanyagokból, természetbarát gyártástechnológiák alkalmazásával előállított egyedi, fenntartható termékek fogyasztását preferálja, amelyek határozott fellépést jelentenek a túlfogyasztás és az eldobhatóság kultúrájával szemben. Ebben a szellemiségben a kézzel készített tárgyak egyedisége és minősége, valamint az alkotó kézjegye különös értékkel ruházzák fel ezeket a darabokat, s ezáltal tulajdonosukat arra ösztönzik, hogy nagy becsben tartva igyekezzen őket minél tovább használni.

A Makers Marketen bemutatkozó kézzel készített tervezői tárgyak egyéni karakterük megfogalmazásán keresztül egyszerre képviselnek lokális és globális kulturális értéket a kortárs design élvonalában.

 

A SZERVEZŐKRŐL

Az eseménysorozat szervezői, Boldizsár Károly és Hoffmann Petra komoly tapasztalatot szereztek az elmúlt évek során design piacok és iparművészeti vásárok területén résztvevőként és szervezőként egyaránt. Károly a Bomo Art Budapest alapítójaként hazai és nemzetközi vásárok állandó résztvevője, Petra a Stilblog alapítójaként a korábbi évek során több alkalommal szervezett design vásárt Best of Stilblog néven, emellett a már kilencedik éve havonta 2-3 alkalommal megrendezésre kerülő, a fenntartható divatot szem előtt tartó Gardrób Közösségi Vásár, Magyarország legnagyobb használtruha vására is az ő nevéhez fűződik. Mindketten számos külföldi designvásáron és kiállításon vettek részt, mely előképek határozottan formálják a Makers Market rendezvénysorozat tervét.

 

MAKERS MARKET BUDAPEST

A kézi munka és a kis szériás gyártás értéke önmagában is vitathatatlan, meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a tervezőkkel való személyes kapcsolat és különleges termékeik létrejöttének története, azaz az egyedi designtermékek születésének folyamatába való bepillantás lehetősége olyan különleges élményt ad, aminek köszönhetően egy-egy tárgy az elsődleges használati funkción túlmutató értéket képvisel hosszú távon az életünkben.

Makers Market Budapest résztvevői a kortárs design élvonalát képviselő tervezők közül kerülnek ki. A vásáron való részvétel meghívásos alapon, a kurátori csapat egyhangú támogatása mellett történik. A mennyiség helyett a minőségre fektetjük a hangsúlyt, számunkra az a fontos, hogy az eseményen a kortárs hazai design szélesebb körben és minél magasabb minőségben legyen jelen.

Makers' Market Budapest egész napos vásárait terveink szerint különböző design tematikus programok - kerekasztal-beszélgetések, előadások, filmvetítések, koncertek és alkotói workshopok - egészítik ki. 

 

HA TERVEZŐKÉNT CSATLAKOZNÁL HOZZÁNK

Nagy örömmel fogadjuk általunk még nem ismert alkotók jelentkezését a Makers' Market-re. Ehhez egy rövid, néhány soros bemutatkozót és pár képet szeretnénk kérni a hello@makersofbudapest.com email címre. Minden megkeresésre igyekszünk mielőbb visszajelzi.