Makers' Market Budapest

Makers' Market Budapest egy havi rendszerességű vásár, ahol a designra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhat.

Idén karácsonykor a Makers’ Market a Fény Utcai Piacról ideiglenesen a Larus Rendezvényközpontba költözik, ahol három alkalommal, november 27-én, december 4-én és december 18-án várja több mint hatvan tervező nagyszerű alkotásaival a legszebb karácsonyi ajándékokra vadászó közönséget. A vásárok különlegessége, hogy a pultok mögött a látogatók személyesen a tárgyak alkotóival találkozhatnak, akik szívesen mesélnek arról, hogyan születik egy-egy darab, mitől különlegesek ezek a termékek.

🔔 Makers’ Market Budapest - November 17. Vasárnap 10.00 - 17.00 Facebook: https://fb.me/e/2gCn8q9sJ
Helyszín: Larus Rendezvényközpont - 1124 Budapest, Csörsz utca 18/B.

🔔 Makers’ Market Budapest - December 4. Vasárnap 10.00 - 17.00 Facebook: https://fb.me/e/4Wvaw7sLL
Helyszín: Larus Rendezvényközpont - 1124 Budapest, Csörsz utca 18/B.

🔔 Makers’ Market Budapest - November 18. Vasárnap 10.00 - 17.00 Facebook: https://fb.me/e/22Tw5hxqI
Helyszín: Larus Rendezvényközpont - 1124 Budapest, Csörsz utca 18/B.

 

 

ELŐZMÉNYEK

Az új kézműves mozgalom létjogosultsága a fogyasztói kultúra egyre hangosabb kritikájának és a küszöbön álló ökológiai katasztrófa fenyegetésének fényében egyre inkább kézzelfogható.

A nyugati világra egyre jellemzőbb környezettudatos szemlélet helyi alapanyagokból, természetbarát gyártástechnológiák alkalmazásával előállított egyedi, fenntartható termékek fogyasztását preferálja, amelyek határozott fellépést jelentenek a túlfogyasztás és az eldobhatóság kultúrájával szemben. Ebben a szellemiségben a kézzel készített tárgyak egyedisége és minősége, valamint az alkotó kézjegye különös értékkel ruházzák fel ezeket a darabokat, s ezáltal tulajdonosukat arra ösztönzik, hogy nagy becsben tartva igyekezzen őket minél tovább használni.

A Makers Marketen bemutatkozó kézzel készített tervezői tárgyak egyéni karakterük megfogalmazásán keresztül egyszerre képviselnek lokális és globális kulturális értéket a kortárs design élvonalában.

 

A SZERVEZŐKRŐL

Az eseménysorozat szervezői, Boldizsár Károly és Hoffmann Petra komoly tapasztalatot szereztek az elmúlt évek során design piacok és iparművészeti vásárok területén résztvevőként és szervezőként egyaránt. Károly a Bomo Art Budapest alapítójaként hazai és nemzetközi vásárok állandó résztvevője, Petra a Stilblog alapítójaként a korábbi évek során több alkalommal szervezett design vásárt Best of Stilblog néven, emellett a már kilencedik éve havonta 2-3 alkalommal megrendezésre kerülő, a fenntartható divatot szem előtt tartó Gardrób Közösségi Vásár, Magyarország legnagyobb használtruha vására is az ő nevéhez fűződik. Mindketten számos külföldi designvásáron és kiállításon vettek részt, mely előképek határozottan formálják a Makers Market rendezvénysorozat tervét.

 

MAKERS MARKET BUDAPEST

A kézi munka és a kis szériás gyártás értéke önmagában is vitathatatlan, meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a tervezőkkel való személyes kapcsolat és különleges termékeik létrejöttének története, azaz az egyedi designtermékek születésének folyamatába való bepillantás lehetősége olyan különleges élményt ad, aminek köszönhetően egy-egy tárgy az elsődleges használati funkción túlmutató értéket képvisel hosszú távon az életünkben.

Makers Market Budapest résztvevői a kortárs design élvonalát képviselő tervezők közül kerülnek ki. A vásáron való részvétel meghívásos alapon, a kurátori csapat egyhangú támogatása mellett történik. A mennyiség helyett a minőségre fektetjük a hangsúlyt, számunkra az a fontos, hogy az eseményen a kortárs hazai design szélesebb körben és minél magasabb minőségben legyen jelen.

Makers' Market Budapest egész napos vásárait terveink szerint különböző design tematikus programok - kerekasztal-beszélgetések, előadások, filmvetítések, koncertek és alkotói workshopok - egészítik ki. 

 

HA TERVEZŐKÉNT CSATLAKOZNÁL HOZZÁNK

Nagy örömmel fogadjuk általunk még nem ismert alkotók jelentkezését a Makers' Market-re. Ehhez egy rövid, néhány soros bemutatkozót és pár képet szeretnénk kérni a hello@makersofbudapest.com email címre. Minden megkeresésre igyekszünk mielőbb visszajelzi.