Rusztikus és minimál ékszerek egy leheletnyi drágakővel fűszerezve

 

Az új, gemmO névre keresztelt kollekció is bemutatkozott a Fruzsi Fekete Jewelry exkluzív jubileumi eseményén, amikor hivatalosan is megnyitotta kapuit Budapest új ékszerműhelye, az Atelier Fruzsi Fekete. A pezsgős koccintással egybekötött megnyitón Fekete Fruzsi ékszertervező konceptuális ékszerei és páratlan textúrával megáldott egyedi karikagyűrűi, valamint a korábbról jól ismert LEAVES és CURVES kollekciók is felsorakoztak.

 

A gemmO fantázianév jelentése drágakő – ez a „fűszer” jelenik meg és válik az új kollekció megkerülhetetlen elemévé anélkül, hogy túlzónak éreznénk a kövek használatát. A Fruzsi Fekete Jewelry ars poeticájához igazodva most is a mértékletesség és a visszafogott elegancia jegyében született meg mindenegyes gemmO ékszer, legyen az fülbevaló, gyűrű vagy nyaklánc.

„Egy csepp drágakő egészen más karaktert tud adni egy ékszernek. A Fruzsi Fekete Jewelry brand indulása óta finoman rusztikus, időtlen eleganciát sugárzó darabokat igyekszem készíteni, és bár a drágakövek már korábban is fel-felbukkantak a kézzel formált ékszerekben a mostani gemmO kollekcióban sokkal tudatosabban fordultam feléjük a tervezés első pillanatától kezdve. Ezáltal egy sokkal egységesebb, harmonikusabb kollekció született – amiben továbbra is erősen jelen van a márkára jellemző visszafogott rusztikus jelleg és egy leheletnyi magabiztos ragyogás” – foglalta össze Fekete Fruzsi.

Akárcsak a márka eddigi ékszerei, a gemmO darabok is egyesével, külön-külön készülnek a Fruzsi által előszeretettel alkalmazott viaszveszejtéses eljárással. Ennek a technikának köszönhetően – a kiindulásképp használt méhviaszban – őrződik meg a tervező ujjlenyomata, rusztikus karaktert kölcsönözve a kész ezüst ékszereknek.

Az aktuális kollekcióban különféle drágakövek sorakoznak fel, ám a leggyakrabban használt kő a zafír. Mit érdemes tudnunk erről a drágakőről? „A zafír – akárcsak a gyémánt, rubin vagy a smaragd – az elsőrangú drágakövek közé sorolható. A korund ásványcsoport tagja, s bár a görög „szapheiros” szóból ered a megnevezés (jelentése: kék), nem csupán a kékes árnyalatú köveket értjük zafír alatt. A zafír lehet kékes árnyalatú, de rózsaszín, narancs, sárga, zöld is akár, és léteznek színtelen változatok is” – fejti ki Fruzsi.

A gemmO csodás színekben pompázó drágakövei különféle módokon találják meg helyüket egy-egy ékszerben – a tervező a klasszikus angol foglalat mellett különleges buborék- vagy csillagfoglalatba ágyazza a köveket, amelyeknek nemcsak színe, de mérete és tisztasága is eltérő lehet attól függően, mit kíván meg az adott ékszer.

„Nem csak úgy tűnhetsz ki a tömegből, ha minden szem rád szegeződik. Visszafogottan és szerényen is sugározhatsz erőt és magabiztosságot” – vallja a tervező. Legtöbbször ugyanis ezek a ragyogó részletek alig észrevehetőek az ékszerben, ám épp ebben rejlik szolidt eleganciájuk – a drágakövek nem tolakodóak, mégis egyedülálló megjelenést kölcsönöznek egy-egy rusztikus fülbevalónak, medálnak vagy gyűrűnek.

 

Az új gemmO kollekció darabjait a Makers Marketen is beszerezhetitek a Fény Utcai Piacon, illetve megtaláljátok őket a márka műhelyében, az Atelier Fruzsi Fekete (1084 Budapest, Tavaszmező utca 1.) falai között is.

Fotókredit: Liszkay Lilla (tárgyfotók), Nemes Bálint (modell fotók)