Makers of Budapest Podcast #02 - Hurrikan Press

Legfrissebb podcast adásunkban riso nyomtatásról, a budapesti ZINE-kultúráról, különféle nyomtatási eljárásokról, az artbook-ok világáról és még sok érdekesről beszélgettünk Budapest legismertebb riso nyomdájában, HURRIKAN PRESS Vásár utcai műhelyében Szigeti Árpival és Rumi Zsófival.

Zsófi és Árpi sokszorosító grafika szakon végeztek, mindketten az analóg grafikai eljárások nagy rajongói. Közösen viszik a HURRIKAN PRESS nyomdát, ahol riso technikával készítenek különféle nyomatokat, zine-eket, művészeti kiadványokat. 

A riso nyomtató első ránézésre egy '90-es évekbeli fénymásoló gépre hasonlít. A fénymásoló géphez hasonlóan a riso is beszkenneli a sokszorosítandó grafikát, majd elkészíti róla automatikusan a nyomóformát (ami leginkább a szitanyomásnál használt szitára hasonlít), ezt felhúzza a nyomódobra, és a dobba betöltött festékkel kinyomja a kívánt példányszámban. A riso nyomtatás során a különböző színek egymás után, újabb rétegekben kerülnek fel a papírra, ahol pedig a színek fedik egymást, ott az árnyalatok keveredéséből alakulnak ki új színfelületek. Természetesen igyekeznek a különböző színek nyomásakor pontosan illeszteni a grafikát, de ez a technológia nem a tizedmilliméter-pontosságról szól, épp ellenkezőleg: a riso rajongói pont ezt a fajta esetlegességet, az analóg technológiában rejlő kiszámíthatatlanságot és apró pontatlanságokat kedvelik, amelyek következtében sosem születik két teljesen azonos nyomat. 

A riso nyomtatás kéz a kézben jár a fanzine-ek világával: a zine kultúrában ez a nyomtatási eljárás talán a leginkább közkedvelt, mert kis példányszámban, aránylag olcsón lehet különösen izgalmas és kreatív megoldásokat létrehozni vele. Zsófi és Árpi maguk is terveznek és készítenek saját kiadványokat, ilyen a minden évben megjelenő falinaptáruk, vagy a legfrissebben elkészült Keresztes című rejtvényújság - kedvencünk - amelyek sok más izgalmas kiadvánnyal együtt a HURRIKAN PRESS webshopjában, és a műhelyük szomszéd utcájában működő ISBN könyvesboltban is kaphatók. 

Egyébként Zsófi bátorít mindenkit, akit kicsit is érdekel ez nyomdai eljárás és szeretné használni, hogy bátran vágjon bele! A grafikai előkészítésről sok infó található a neten, de a HURRIKÁN is szervez workshopokat, ahol segítenek elsajátítani a riso nyomtatás alapjait! 

Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a vendéglátást, Ti pedig fogadjátok szeretettel ezt a beszélgetést! 

 

Az alábbiakban pedig a beszélgetés során elhangzó alkotók, csapatok, szakmai kezdeményezések és munkák linkjeit gyűjtöttük össze: