M. Kovács Conceptual Ceramics

Kovács Máté mindig megújuló kisszériás egyedi kerámia és porcelán termékkollekciója a Makers' Market látogatók kedvencei közé tartozik. Műhelyében képzőművészeti projektek mellett funkcionális kerámiák születnek. A teakerámiák, étkészletek, különböző lakberendezési tárgyak hagyományos kerámiatechnikákkal készülnek. Minden darab egyedileg korongozott, vagy épített porcelán, illetve kőcserép, magas hőfokon égetve. Máté minden esetben törekszik arra, hogy tárgyai szerethetőek legyenek, mindemellett funkciójukat tökéletesen ellássák. Hangulatukban a természetközeliség, könnyedség, és a föld színek dominálnak.

Máté május végi vásárunkra a megszokott porcelán és kőcserép tárgyak mellett feleleveníti egy korábbi sorozatát. A természeti illusztrációkkal ellátott tányérjai egy különleges kerámia-grafikai eljárással készülnek: olyan monotípiák, azaz egyszeri nyomatok, ahol a grafikát saját, agyagból készült festékekkel viszi fel a papírra szabad kézzel, majd hagyja megszáradni. A frissen korongolt tárgyakra még nedves állapotában csak rásimítja az elkészített képeket, ahol a tárgy nedvességtartalma feláztatja a felfestett mintát. A megszáradt termékekről a hordozóként használt lapokat lehúzza, az így létrejött printek pedig egyszeriek és megismételhetetlenek lesznek.

Szeretettel várjuk a következő találkozást május 29-én a Belvárosi Fesztivál keretében megrendezett Makers' Market X Pici Piac vásáron, majd június 12-én a Fény Utcai Piacon

 

web: kinizsistudio.com I