Bomo Art - A kenyér útja

Megjelent a Bomo Art papírmanufaktúra legújabb kollekciója, a Kenyér útja, melyet az otthoni kenyérsütés, a saját kenyér elkészítésének élménye és az ebben lelt öröm ihletett.

A koronavírus rengeteg változást hozott az életünkbe, számtalan veszteség és nem várt esemény érintett bennünket. A bizonytalan jövőtől való félelem és szorongás mellett azonban mégis megjelent egy olyan tevékenység az otthonokban, amely meghittséget és melegséget csempészett a vészterhes időszakban az emberek hétköznapjaiba. 

A közösségi média felületein eltűntek az utazási és családi fotók, valamint a bulik és a koncertek emlékképei. Helyükre az ablakpárkányon üvegben csírázó zöldségek, és a tökéletesen kelesztett, ropogós házi kovászos kenyerek fotói kerültek. Hirtelen úgy tűnt, mintha mindenki megtanult volna kovászt és kovászos kenyeret készíteni a semmiből. Még azok is, akik sosem jutottak el a kenyérsütés kovászos szakaszáig, leporolták a tepsiket, hogy őrült mennyiségű banánkenyeret készítsenek a családjuknak. 

De miért a kenyér? A világ összes főzni vagy sütni való dolga közül mi az, ami a kenyérrel kapcsolatban a világjárványban ennyire megérintett sokakat? 

A kenyér, a legkorábbi ismert mezőgazdasági tevékenység óta, alapvető fontosságú az emberi táplálkozásban. A kereszténységben a szentségi kenyér az egyik legfontosabb szimbólum, nem is beszélve arról, hogy még a Miatyánkban is szerepel róla egy sor ("mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma"). A judaizmusban a kovásztalan kenyeret a zsidók Egyiptomból való menekülésének emlékére a pászka ünnepén fogyasztják. A Közel-Keleten pedig Ramadan hónapban kígyózó sorok állnak a pékségek előtt a török pidéért, ami nem hiányozhatott a ramadani ünnepi asztalról. A kenyér egyszóval mindig és mindenütt ott volt. 

A sütés maga pedig, különösen, ha másoknak készítjük, számos olyan előnnyel is járhat, amire nem is gondolnánk. Jót tesz a mentális egészségünknek, hiszen a sütés közben enyhül bennünk a feszültség, figyelmünk elterelődik, és végre hasznosnak érezhetjük magunkat a karanténban töltött monoton hétköznapokban. Összességében elmondható, hogy a sütés a stresszoldás óriási forrása lehet. 

Nem csoda tehát, ha a Bomo csapata is belevetette magát a kenyérsütés rejtelmeibe a karantén idején, és örömmel készítettük a változatosabbnál változatosabb kenyérféléket. Olyannyira megszerették a kenyérsütést, hogy ez a szenvedélyük a mai napig tart.

Ennek az időszaknak állít emléket a most megjelenő, új grafikai elemekkel ellátott, „A kenyér útja” papír, amely a nosztalgia kiflitől a foszlós kalácsig megannyi finomságot ábrázol. A pandémia alatt volt idő átértékelni a közösség megtartó erejét, és az egyszerű családi és baráti találkozások is különleges alkalmakká váltak. Mostantól a BOMO ART iratrendezőbe tudjátok gyűjteni a kinyomtatott, vagy magazinokból kivágott receptjeiteket, vagy akár a gyűrűs, illetve kötött, regiszterekkel ellátott szakácskönyvek egyikébe is beleírhatjátok a jól bevált családi recepteket. A naplók pedig kitűnő célt szolgálhatnak arra, hogy például kenyérsütési naplót vezessetek bennük. A családnak és a barátoknak szánt elemózsiát pedig a csodaszép csomagolópapírokba rejthetitek és emlékezni fogtok arra, amikor először próbáltatok kenyértésztát dagasztani.